Oh geez, you guys dont even read your own history do you? 1668, the church kidnapped four Illuminati scientists and branded each one of them on the chest with the symbol of the cross. To purge them of their sins and they executed them, threw their bodies in the street as a warning to others to stop questioning church ruling on scientific matters. They radicalized them. The Purga created a darker, more violent Illuminati, one bent on on retribution.

Da, da, am fost aseara sa vad filmul, la doua zile de la premiera, format digital 4k. Yay! 2 ore jumatate de film bazat pe  o carte scrisa de Dan Brownare we 3 years ago?! Eh, oarecum (daca te gandesti si la scenariu si la tot) dar eu zic ca exista o evolutie pe care e pcat sa o ignoram (mai ales la formatul filmului).

S-o iau cu inceputul: Robert Langdon (Tom Hanks) este un renumit istoric si simbolog american chemat in pripa la Vatican pentru a rezolva un caz care ameninta Biserica Catolica in inima ei. Organizatia secreta Illuminati (sounds familiar, huh?) a organizat un complot cu totul iesit din comun pentru a da lovitura de gratie religiei: imediat dupa moartea Papei, cand Catolicismul este in doliu si cardinalii se strang zile intregi in conclav pentru a alege noul Papa, cei 4 preferiti (favoriti pentru a ocupa tronul Papal) sunt rapiti iar o amenintare apare ca vor fi executati public, cate unul pe ora, incepand cu ora 20:00, urmand ca inainte de miezul noptii, o particula de antimaterie furata de la CERN sa explodeze, razand de pe fata Pamantului Vaticanul si cel putin jumatate din Roma odata cu el. Mda, complicat.

Robert Langdon se vede nevoit astfel sa descopere vechea Cale a Iluminarii, proiectata de cei mai vechi si talentati membri ai Illuminati (Bernini, Rafael, Galileo Galilei) pentru a afla unde se gaseste bomba inainte ca aceasta sa rada de pe Pamant Orasul celor 7 coline. Desi premisa de la care porneste intreaga carte este falsa, dat fiind ca pana in ziua de astazi n-a fost nimeni in stare sa produca antimaterie si nici nu cred ca va fi cazul in viitorul apropiat, filmul este un treasure hunt ca la carte, cu suspans din plin, scene de urmarire, crime sangeroase si tot ce-i trebuie. Un glimpse in arhivele, camerele si pasajele Vaticanului ii satisface pe cei mai curiosi dintre noi, iar dorinta lui Robert Langdon de a se tine departe de religie in sine, incercand in acelasi timp sa salveze omenirea de la dezastrul pe care chiar stiinta il poate aduce este, probabil, pe gustul tuturor, credinciosi sau nu.

Uitasem sa o mentionez pe Vittoria Vetra (Vitoria se pare ca e nume predestinat pentru femei luptatoare  :)), o cercetatoare CERN care incearca alaturi de Robert sa impiedice sfarsitul Lumii (sau cel putin al Romei) in timp util. De remarcat ca in alea 6 ore sau cat sunt de urmarire, alergatura, impuscaturi, incendii, etc, domnisoara arata impecabil intr-u fusta mulata si tocuri. Nota 10 pentru rezistenta. In plus, un personaj secundar dar incredibil de convingator este Il Camerlengo, cel care are atributii papale temporar, pana cand noul Papa este ales. Jucat magistral de Ewan McGregor, cu acea stralucire in ochi care te face sa intelegi ca el este mult mai complex decat ai crede, cel care este prins intre a-i ajuta pe oamenii de stiinta sa-i salveze Biserica si a-i avea in grija pe toti cardinalii din Capela Sixtina pe care iminenta explozie i-ar face ingerasi inainte sa apuce sa stranute.

Pentru cei care au citit cartea (ma numar printre ei), Angels&Daemons nu aduce mari surprize. Poate doar modul de a pune in valoare Roma (cu siguranta orasul se poate astepta la un flux sporit de turisti anul asta; 10 cu felicitari pentru art direction) si monumentele sale de marca, iar eu prevad ghiduri turistice cu Calea Iluminarii in ele publicate cat de curand. Iar cand voi ajunge in Roma, cred ca si eu as vrea s-o urmez, poate numai pentru a vedea daca e atat de exacta pe cat pare in film/carte.

Celor care n-au citit-o, eu le-as sugera s-o faca, pentru a vedea unele personaje (Vittoria, comandantul Richter al Garzii Elvetiene) la potential mult mai mare decat au avut ocazia sa vada in film si pentru un bonus amoros intre Langdon si Vittoria. In plus, sunt multe lucruri mai putin explicate in film, atat istorice cat si stiintifice, care isi au povestea scrisa foarte frumos si clar in carte. Iar informatia este cat se poate de bazata pe adevaruri istorice, cautate si puse cap la cap de Dan Brown, asa ca merita o lectura, fie ea si rapida.

Ca o concluzie, as spune ca cel mai bun lucru in acest film este faptul ca iti deschide apetitul pentru lectura cartii si pentru vizitat Roma. Ah, si Tom Hanks este briliant, ca intotdeauna, alaturi de Ewan Gregor si chiar mai putin cunoscutul Stellan Skarsgård(Mamma Mia, anyone?!). Iar imaginile, mai ales in digital 4k iti taie pur si simplu respiratia. Asa ca da, mergeti sa-l vedeti, pentru ceva Teorie a Conspiratiei si monumente din Roma cum nu le-ati mai vazut.

Angels Demons

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *