…cam asa as sintetiza Pastele de anul asta. Imi tot aduc aminte de un citat de pe la Comedy Central: “Easter is the holiday when we celebrate Jesus Christ rising from the grave and coming back to Earth as a bunny that hides coloured eggs.”. Cam asa. Ma intreb daca intrebi un copil de 4-5 ani ce este Pastele, daca ar sti sa faca si cea mai mica legatura cu religia si cu invierea lui Hristos. In fine.

Eu chiar nu ma consider o persoana “pioasa”, “religioasa” sau mai stiu eu cum. Chiar nu. Nu cred in Biserica si cu atat mai putin in cea Ortodoxa si cu atat mai putin in cea Ortodoxa Romana unde mai marii au colaborat pe vremuri si cu Dumnezeu, si cu Securitatea. Cu toate acestea, o sa ajung sa ma consider habotnica daca mai stau mult sa ma uit in jur.

Si acum sa va povestesc de unde pana unde mirarea/ indignarea mea. Am fost sambata noaptea la slujba de Inviere. La Delea Veche. Lume multa, mai ca se calcau pe picioare. Babute pioase care-si faceau cruci peste cruci, familii venite sa ia lumina, rockeri care-si aprindeau tigara de la “lumina”, gasti cu berea intr-o mana si lumanarea in cealalta, persoane de etnie rrrrroma care nu reuseau sa poarte o conversatie decenta la mobil din cauza clopotelor. O sa ma concentrez putin numai asupra celor din urma, mai ales ca se incadrau perfect in caracterizarile facute de Radio Guerrilla cand vine vorba de “Atlasul de Mitocanie Urbana“.

Asa ca am avut ocazia sa urmaresc doua dintre aceste specii, si anume pitipoanca de companie, alaturata inevitabil unui adevarat baiat de bani gata (sau marlan de Dorobanti, cum preferati). Acesta din urma era personajul deranjat de clopotele care-i stricau conversatia. Mestecand zgomotos o guma si fataindu-se in hainele de firma prin multime decide la un moment dat ca, impreuna cu un prieten, sa urmareasca mai bine slujba. Ca atare se cocoata amandoi pe un gardulet menit sa protejeze un copacel si se agata de biata planta pe care incep s-o zgaltaie.

Probabil nu le-a spus nimeni ca nu cresc banane in Romania direct in pom si deci urangutanii din ei trebuie sa se deplaseze la supermarket pentru asa ceva. Ma tot uitam la ei aducandu-mi aminte de firavele campanii ecologice de la noi din tara, la ONG-urile care se lupta sa planteze macar cativa copacei tocmai pentru ca oamenii sa poata trage de ei in voie cand nu au ceva mai bun de facut.

Cireasa de pe tort a urmat abia apoi cand, in mijlocul slujbei, baiatul a disparut cateva momente, pentru a reveni alaturi de “o crestina” nedumerita tare de lumea din jurul ei si protejata de frigul de afara de o fusta de vreo 15 cm. Exagerez. Cred ca erau 12 cm. Pantofii de lac alb se asortau stralucirii cerceilor cat belciugele si parului incretit cu placa si vopsit negru-intens. Nu ca as avea eu ceva cu brunetele. Ma uitam in jur si vedeam numai Audi in fata bisericii. Unii, mai grabiti, cu floare rosie mafiota la piept au plecat degraba, mobilizand multimea stransa in jurul automobilului, la slujba. Na acuma’, trebuiau sa duca lumina “la sefu’”.
Stand si gndindu-ma intens, n-am ajuns la nicio concluzie cand vine vorba despre motivatia unora si altora de a veni la slujba de Inviere.

Pentru mine personal nu este un show, doar in fiecare an e acelasi. Dar cred ca romanul incepe sa caute cu disperare ORICE ocazie de a-si etala “avutia”, mai ales daca este obtinuta prin smecherie si/sau pe spinarea celuilalt. Privesc contrastele din Romania, feciorasii de bani gata care dau 500 ron pe un tricou Lacoste vs. pensionarii care, daca sunt norocosi, atat au pensia pe o luna. Ajung astfel sa-mi doresc o tara a mediei, a normalului, un loc in care cei multi sunt nici bogati nici saraci, ci pot trai decent, in care banul obinut cinstit valoreaza mai mult decat averea facuta peste noapte prin cine stie ce mijloace.

Cred ca visez frumos. Si atunci cine sa ii blamneze pe toti cei care, alegand sa se desparta cu greu de familie si prieteni, se duc pe calea “normalului” occidental? Care ajung sa se identifice mai mult cu noua tara de resedinta dupa numai cateva luni in timp ce in Romania nu s-au simtit niciodata acasa?Care s-au saturat sa tot astepte.
Va doresc o primavara plina de bucurii si impliniri, un trai decent si cinstit, sanatate si…noroc (avere si sanatate aveau si bietii oameni de pe Titanic). Pentru cei care inca mai cred…”Hristos a Inviat!”.

Hristos a Inviat! Mda, bine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *