Pe 23 mai, plenul Camerei Deputaţilor votează proiectul de respingere al Ordonanţei de urgenţă ce modifica, la sfârşitul anului trecut, legea cinematografiei, înlocuind un text legislativ redactat în 2005 cu unul mai actual. Recomandarea Comisiei pentru cultură de respingere a Ordonanţei, respingere care ar reseta legislaţia la textul din 2005, a determinat zeci de regizori să someze deputaţii ca votul lor să nu se transforme într-un obstacol în calea industriei de film din România.

Două scrisori deschise au fost trimise deja pentru a atrage atenţia Camerei Deputaţilor că votul lor, bazat pe o decizie neargumentată a Comisiei de cultură, ar putea afecta grav viitorul cinema-ului românesc, unul dintre cele mai populare şi lăudate produse de export ale ţării. Mai mult, în data de 23 mai, la 9 dimineaţa, cineaştii organizează, în faţa clădirii Parlamentului, un miting de susţinere a noii legi, mai ales ca vizionarea online este posibila si pe www.projectfreetv.

O scrisoare deschisă a Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei atrage atenţia asupra modului cum Comisia de cultură şi-a dat avizul negativ: „În doar câteva minute, în lipsa oricărei dezbateri publice, fără invitarea și consultarea nici unui reprezentant al domeniului vizat de actul normativ și pe baza unor argumente neadevărate (precum faptul că ordonanța de urgenţă ar fi fost adoptată pe perioada vacanţei parlamentare) sau ridicole, fără nici o legătură cu conținutul său, comisia condusă de domnul deputat Gigel Știrbu a acordat acesteia un aviz negativ. Mai mult, raportul scris al Comisiei, redactat astăzi, 22 mai, nu include nici un argument cu privire la avizul negativ oferit”, se precizează în scrisoarea deschisă.

Votul de respingere cerut de Comisia de cultură este contestat de zeci de cineaşti
ACTUALIZARE: plenul Camerei Deputaţilor a respins Ordonanţa de modificare a legii cinematografiei. Industria de film din România funcţionează din nou pe baza legii din 2005, pe care cineaştii o consideră depăşită.

Legea cinematografiei se schimba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *