Cum mai multa lume m-a rugat si tot aveam de facut o postare pe Casa Romanilor din Elvetia, am decis sa-mi impartasesc vastele cunostinte referitoare la admiterea la master in Elvetia cu toata lumea. Pana la urma, daca asta ii va ajuta pe cei care vor sa invete si sa demonstreze ca nu suntem cu totii tigani si cersetori sa ajunga sa o si arate pe plaiuri mai indepartate, cu atat mai bine. Eu nu pot decat sa ma bucur.

Din start va spun ca eu am ales sa merg la master pe cont propriu: sa imi platesc singurica taxa, cazarea si masa (destul de incorect spus singurica, dat fiind ca momentan nu am venit propriu, dar ideea e ca nu am apelat la o bursa). De ce n-am apelat la o bursa? Din mai multe motive:

1) daca iei bursa de la statul roman si /sau elvetian, esti obligat sa te intorci in Roumanie, altfel trebuie sa platesti echivalentul a ceea ce ti-au dat ei (vreo 900 CHF pe luna x 9 luni de studiu efectiv inseamna vreo 8100 CHF* adica vreo 6000 de euro. Mai bine platesc “in rate”, pe rand, lunar, casa, masa, etc).

2) la momentul in care ar fi trebuit sa ma inscriu pentru bursa, aveam nevoie de diploma de licenta, doamnele de acolo mi-au zis ca nu e valabila adeverinta data de la ASE. Adevarul e ca nici eu n-as fi acceptat-o pe aia. In schimb diploma mea de licenta s-a emis cu vreo 4-5 luni mai tarziu, “in regim de urgenta”. Asadar, e mai greu.

3) Taxa in sine la master variaza intre 500 – 800 CHF pe semestru ceea ce nu e departe deloc de un master in Romania. Iar eu sper ca ceea ce invat acolo sa fie macar “putin” diferit.

Asa, sa va descriu acum procedura pe care am urmat-o eu. Mie mi-a luat cam 6 luni cu totul, dar poate dura si mai putin. Eu am avut si de asteptat dupa diploma, etc.

1) primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va alegeti universitatea la care vreti sa aplicati. Toate universitatile elvetiene au pe site informatii de toate felurile, programele lor de master au disciplinele detaliate, descrise amanuntit, inclusiv cu mod de evaluare la sfarsitul semestrului, cine coordoneaza cursul, etc. (n.b. eu ma refer acum strict la universitatile din partea franceza: Geneva, Lausanne, Fribourg, Neuchatel pentru ca numai acelea m-au interesat. Ma indoiesc insa ca la celelalte ar fi ceva diferit). Asa, deci luati la puricat fiecare universitate, vedeti ce programe ofera, in ce constau, care sunt taxele (le gasiti pe site) etc si hotarati-va unde vreti sa dati. Eu una nu recomand trimis acte de-aiurea la 10 facultati pentru ca nu prea merita efortul.

2) ganditi-va la orasul in care este universitatea la care vreti sa mergeti: Geneva de ex e mult mai scumpa decat Neuchatel (sau oricare din cele enumerate de mine) dar este posibil sa aiba campus universitar mai mare. In Neuchatel din ce am vazut eu nu existau camine propriu-zis, ci contracte cu cateva cladiri de acolo, la preturi avantajoase. Din nou, cautati pe site si veti gasi cu siguranta. Este foarte important sa luati in calcul costul vietii de acolo pentru ca altfel va puteti trezi cu surprize neplacute.

3) Cautati exact ce acte vi se cer. Va pot spune ce mi-au cerut mie: diploma de licenta (daca aplicati la studii universitare in mod evident nu e nevoie de asta, dar s-ar putea sa existe alte cerinte), foaia matricola din facultate, diploma de bac, foaia matricola din liceu, copie dupa buletin, CV, 2 poze tip pasaport si formularul lor completat si semnat. Gasiti aici informatii pentru Neuchatel, unde m-am inscris eu. La toate actele trebuie facute copii legalizate (la notar) in romana si traduceri legalizate pe care sa le trimiteti. La cea mai importanta diploma (bac pentru cei care vor la facultate si licenta pentru cei care vor la master) va sfatuiesc sa aplicati si o apostila, e o stampila care atesta ca Romania este semnatara a Conventiei de la Haga si nu mai este nevoie de “supralegalizare” (mers la Ministerul Educatiei care sa legalizeze copia legalizata la notar deja si apoi mers la ambasada pentru a legaliza semnatura ministerului. Da, stiu.). Eu una n-am stiut s-o fac si am trimis aiurea dupa ce mi-au cerut respectiva “supralegalizare” o copie “conforma” de la ambasada care m-a costat 116 RON si nu a fost utila. Asa ca mergeti direct pe apostila. S-ar putea ca cei din zone in care sunt putini romani sa nu aiba habar de faptul ca exista apostila in Romania (cazul meu). Scrieti-le daca va cer asa ceva ca Romania este din 2001 semnatara a Conventiei.

3)platiti taxa de inscriere. Eu una am platit 100 CHF (cu taxele bancii bineinteles ca am ajuns pe la 150 CHF). Faceti un xerox dupa OP pe care-l atasati la dosar. Daca intrati, vi se va scadea taxa din taxele universitare. Daca nu, asta e. Atentie, daca nu au primit banii nu se uita pe dosar (luati in calcul cateva zile in care circula banii, deci nu lasati asta pe ultimul moment).

4) aveti grija sa trimiteti actele inainte de termenul limita, pentru ca ei sunt extrem de rigurosi si cu siguranta nu ar accepta o aplicatie venita chiar si cu cateva ore mai tarizu de termenul limita. Ca transportator, va recomand DHL, are niste servicii speciale pentru studentii care aplica la universitati, UniExpress care va costa ceva mai putin. Pe mine m-a costat 160 RON si a juns cu bine a doua zi pe la pranz (eu am trimis-o cu o zi inainte la 17:00). Daca vi se pare mult, aflati ca cu Posta Romana m-ar fi costa 108 RON si ar fi ajuns in 3 zile. Nu cred ca eram in mare avantaj.

5) dupa ce trimiteti actele, asteptati. E partea cea mai grea. Frumos e ca ei iti dau imediat ce le primesc email de confirmare primire (eu am vazut la DHL si cine le-a primit si a semnat pentru ele) si apoi te pui pe asteptat. Eu am stat 2 saptamani. Cand se hotarasc, iti trimit intai un email cu scanarea raspunsului, ca sa nu faci 13-14 pana vine Posta Romana. Asa ca afli destul de repede daca te-au primit sau nu si daca da, daca au rezerve (la mine au vrut copia dupa licenta apostilata – le-o voi trimite curand).

6) in principiu, ati intrat. Veti primi acasa un plic fain cu acrisorile lor de acceptare si una care iti permite sa incepi procedurile de viza. De asemenea, eu am primit o brosurica faina cu ce e interesant de facut in universitate si cam toate informatiile de pe site stranse la un loc. Acum urmeaza procedurile de viza si…pe alea abia acum le incep. E important de stiut ca in toamna trebuie sa va prezentati cu diploma de BAC si (daca e cazul) licenta pentru a le arata doar sa se convinga ei si veti plati taxa aferenta primului semestru. Atentie, nu aveti voie sa intreprindeti niciun fel de activitate lucrativa in primele 6 luni de cand ajungeti acolo/depuneti actele pentru permisul de sedere/incepeti cursurile asa ca trebuie sa aveti ceva bani pusi deoparte. Aici aveti o estimare a costului vietii in Neuchatel.

Bafta!

As many people asked me, I have decided to write here a small “how to” regarding a master application in Switzerland.

First, I need to tell you that I have decided not to apply to a scholarship and will pay for the master itself and my accomodation by myself (well, by my parents, but that is another thing). I didn’t choose to apply to a scholarship because that would have forced me to come back to Romania after that year or pay the money back (about 6000 euro if my math is good) and because at the time I wanted to apply, I had no bachelor diploma (the paper itself) yet and the surrogate my university had offered me was not good enough. Also, the university taxes themselves are not as bad as you would think – about 500 – 800 CHF*/semester, which is approximately the same amount I would pay for in Romania.

So, here’s the whole process:

1) the first thing you need to do is pick the university you would like to go to. All Swiss sites have a large amount of information and you will find almost everything you need. I am at the moment talking about universities in the French side of Switzerland (Geneva, Fribourg, Neuchatel, Lausanne) as those were the ones I was interested in. I suppose the ones in the German or Italian side also have lots of info on their sites. Try and see what each of them has to offer and if you would like to go study there.

2) don’t forget the city in which the university in question is. Geneva, for example, is way more expensive than Neuchatel (or most other cities in Switzerland for that matter). So be careful so as not to have unpleasant surprises regarding your budget.

3)get together all the pars you need. Personally, I had to send: my bachelor’s degree, my grades from university, my highschool degree, my highschool grades, 2 passport photos, my CV, a copy of my ID card, their form, filled and signed. You need to legalise them all at a public notary and also translate them and legalise those too. I suggest you also get an apostille on your most important diploma (for me it was bachelor) since they are bound to ask you for it.

4) PAY them. You need to pay an aplication fee, that is about 100 CHF. If you don’t pay that, noone will take a second look at yor application. Remember the whole swift procedure takes a few days so remember to pay before you send out the papers. Also, make a copy of your payment order and attach it to your file.

5) send the file, then wait. As a transporter, I would recommend DHL UniExpress. It is a bit expensive, but if you cose the Romanian Post for example, it’s not much cheaper and you don’t get next day delivery guarantee. Also, with DHL you get to see whne it got there and who signed for it. Pretty cool. Then you wait. That is the hard part. Good news is they will let you know when they got your file and they will send you a scanned copy of your admission letter (or fail, but let’s not be pessimistic) before they send the real one by post so that you know what they decided and stop worrying.

6) well, assuming you’re in, you’ll get a nice envelope with your admission letter and a flyer with all kinds of useful information about the university. When you start studying there, you will need to bring the original bachelor and highschool diplomas so they can see them. All you have to do now is get working on the visa. I don’t have any info on that yet but I’ll let you know as soon as I am done with it.

Also be aware as a foreign student you are not permitted to work for 6 months since your arrival there, so you’d better make sure you have some money to support yourself at that time.

Good luck!

*CHF = franci elvetieni/swiss francs

Master in Elvetia – tips & tricks / Master aplication in Switzerland – tips & tricks