– Pe mine tata m-o-nvăţat că numa ăla-i lucru bun, unde toţi proştii fac ciorchine ca la sindicat, ca muştele la miere! Că vezi tu, chiar de îi tolomacă turma, întotdeauna-n capu ei îi un cioban cu minte şi cu bune maniere! Şi ăla… ştie calea!

– Şi-n coadă, un măgar, aşa ca tine, hehe!

– Râzi tu, nea Nelu, da io am luat-o frumuşel de toartă ş-am dus-o la cinematograf, ca pe-o cucoană mare! Mi-am luat special şi straie de oraş!

– Da ce mă, ai trântit pe tine-o cuvertură de-aia cu ciucuri, de care poartă-n târg Mărin, duminica, de când s-o mai căpătuit?

– Mărin nu ştie să se-nfofolească, nea Nelu! Şi pentru asta îţi trebe ca să fii făcut! Mi-am cumpărat din iarmaroc şpiţari din ăia daţi cu lac, i-am uns şi cu-o bucată din slana cea mai bună, mi-am luat cămeşă roz, să par bărbat adevărat, mi-am dat cu apă cu candel în păr, de l-am făcut ca sârma…

– Ho, mă! Biata muiere! Mai bine o duceai la Sfatu popular, bă Vasi! Mişcă-te repede, că ăsta-i an din ăia-n care umbli fără petice-n nădragi, la fund! Amu-i de-nsurătoare, la anul nici cloştile nu te mai iau, fără un sfanţ în buzunar!

– Aşa zici, nene, c-ar trebui să mă grăbesc? Neah, nici visezi, Lucica-i cultivată, cu bune maniere, şi mai ceva decât grădina lu Suveică, m-o fi văzut ea ocoş şi cu stea în piept, de m-o ales pe mine!

– Se zice-n frunte, prostovane! Ia zii, la cinematograf, cum fu?…

– Nicicum, nea Nelu! Nu se văzu nimica!

– Cum dracu, Vasi? Păi şi ai stat? Nu le-ai cerut lovelele-napoi?

– Am stat, nea Nelu, că Lucica mi se tot holba vrăjită, prin nişte ochelari ciudaţi. Io nu mi-am luat din coş de la intrare, că io văz încă tare bine, şi vrăbioiu-l recunosc pe sârmele de telegraf! Da filmu ăsta-ţi spune mandea că era pentru orbeţi, avea banda stricată, de nu-l puteai vedea numa cu ochelari. Dijaba am zbierat io la operator când o pornit el măgăoaia, dijaba am şi fluierat, că numa s-o uitat la mine toţi urât, de le-am răspuns că ce vor, că numa fac pe liderul de sindicat?!

– Păi ş-ai bătut din buze două ceasuri? Mă proooost eşti, io ţ-am zâs, nu ştii să-ţi ceri dreptatea! De-aia mori tu măgar şi io cioban, Vasile! Mai bine toarnă!

Sindicatul bunelor maniere